Македонка избрана за министерка во Владата на Словенија

0
534

Професорката на Електротехничкиот факултет во Љубљана, Емилија Стојменова Дух (36) во новата словенечка Влада ќе биде министерка за дигитализација.

Таа е основач и директор на мрежата FabLab Slovenia, а е и директор на Digital Innovation Hub (DIH) Slovenia.

Особено е активна во иницијативата за „паметни села“, која се имплементира под чадорот на Европската комисија и Европскиот парламент. Таа ја претставува Словенија во мултирегионален проект на Стејт департментот на САД, кој избра 50 жени од целиот свет кои се на високи позиции во науката, технологијата и математиката.

Целиот текст тука